Navigatie

 

Betaald ouderschapsverlof per 2 augustus 2022

Op 2 augustus 2022 treedt de Wet betaald ouderschapsverlof in werking. Nu is het nog zo dat werknemers in Nederland niet betaald krijgen tijdens ouderschapsverlof. Vanwege nieuwe Europese wetgeving komt hier verandering in. Door deze wetgeving kunnen werknemers aanspraak maken op 9 weken betaald ouderschapsverlof. De nieuwe wetgeving is opgenomen en de Wet arbeid en zorg (WAZO).

 

Eerste levensjaar kind

Tijdens het eerste levensjaar van het kind kunnen ouders vanaf 2 augustus 2022 voor ouderschapsverlof een UWV-uitkering krijgen. Deze uitkering bedraagt 70% van het dagloon. Het idee hierachter is dat nieuwe ouders meer tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Zo kunnen zorg- en opvoedingstaken goed verdeeld worden en is er meer balans tussen werk en privé.

Voor kinderen die voor 2 augustus 2022 geboren zijn kan deze regeling ook nog gelden. Het kind mag dan niet ouder zijn dan 1 jaar. Ook moeten de ouders op dat moment werknemer zijn en nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof gebruikt hebben. Daarmee wordt bedoeld het onbetaalde ouderschapsverlof van maximaal 26 weken totdat het kind 8 jaar oud is.

Aanvraag & verloop

Geef bij uw werkgever aan dat u graag betaald ouderschapsverlof wilt opnemen. Samen kunt u bespreken hoelang u met verlof zou willen gaan. De werkgever kan de uitkering bij het UWV aanvragen, nadat u minimaal het aantal uren van 1 werkweek in ouderschapsverlof hebt opgenomen. Het recht op deze uitkering, de hoogte en hoe de aanvraag verloopt, hangt af van de situatie van de ouder(s).

Het ouderschapsverlof kan flexibel opgenomen worden. Zo kunnen ouders een aantal uren per dag opnemen, waardoor het verlof over meerdere werkweken verspreid wordt. Gaat het om een adoptie- of pleegkind, dan kan het ouderschapsverlof nog steeds worden opgenomen binnen 1 jaar na de opname in het gezin zolang het kind nog geen 8 jaar oud is.

Conclusie

Vanaf 2 augustus 2022 worden dus de eerste 9 van de 26 weken van het ouderschapsverlof grotendeels doorbetaald. Nieuwe ouders krijgen zo meer tijd en ruimte om de nieuwe gezinssituatie in te delen en hieraan te wennen.

Heeft u te maken met een soortgelijke situatie of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem gerust contact met mij op!

mr. Alissa van der Voet                                   Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat                                                             ‘s-Hertogenbosch

 

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.