Navigatie

 

Coronarechtspraak III

De vraag die regelmatig terugkeert is wat van een werknemer verwacht mag worden om de gevolgen van de coronacrisis voor de werkgever enigszins op te vangen. Laatst had ik een zaak, waarbij een horecawerkgever van de werkneemster verlangde, dat zij schoonmaakwerkzaamheden ging verrichten in het schoonmaakbedrijf van zijn moeder. De vraag is uiteindelijk niet beantwoord, omdat partijen tot een beëindigingsregeling zijn gekomen.

 

De kantonrechter te Rotterdam moest over een zelfde soort zaak oordelen. In die casus had de werkgever vanaf 1 april 2020 geen loon meer betaald aan de werkneemster, omdat een tijdelijke stop overeengekomen zou zijn vanwege de coronacrisis. Dat werd door de werkneemster ontkend en ook de kantonrechter ging niet in dat relaas mee. De werkneemster startte vervolgens een kort geding tot loondoorbetaling op.

Wat speelde was de vraag of de werkneemster voor andere werkzaamheden ingezet kon worden, nadat van overheidswege besloten was tot sluiting van het restaurant vanwege de coronasituatie. De gevolgen daarvan zijn in principe voor de werkgever. De werkgever had de werkneemster bij herhaling gevraagd in het afhaalgedeelte te werken of om maaltijden te bezorgen, waarop zij reageerde met de woorden “… je houdt me voor de gek, afhalen?”. Mede in het licht van de bijzondere omstandigheden rond de coronacrisis was de kantonrechter van oordeel dat de door het restaurant opgedragen werkzaamheden redelijk waren. De werkneemster had zich nog beroepen op het feit, dat ze geen oppas voor haar zoontje had. Dat mocht haar niet baten, omdat zij van haar werkgever haar zoontje mee mocht nemen.

Lastig blijft, dat het oordeel afhankelijk is van de vraag wat redelijk is. Zoals in de casus die mij aanvankelijk voorgelegd werd. Wordt het verrichten van schoonmaakwerkzaamheden van een horecamedewerkster als redelijk gezien? Uiteindelijk denk ik, dat de beste oplossing is om elkaar ergens in het midden tegemoet te komen. Want met procederen bereik je toch vaak, dat de verhoudingen ernstig onder druk komen te staan.

mr J. (Hanneke) van Haarlem                                               Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat Arbeidsrecht                                                             ’s-Hertogenbosch

 

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.