Navigatie

 

Eerste levensbehoefte of ontslag op staande voet?

In deze zaak gaat het om een cateringmedewerker die water uit een flesje, dat over was na een vlucht, overgoot in zijn eigen dobber. Deze medewerker was al ruim 25 jaar in dienst, maar het zich ‘onrechtmatig toe-eigenen’ van een flesje water of de inhoud daarvan weegt zwaarder dan de duur van zijn dienstverband. Hoe zit dat precies?

 

Casus

Werknemer is sinds 1994 in dienst bij KLM Catering Services Schiphol (KCS). Werknemer hield zich bezig met het afhandelen van vertrekkende en terugkerende cateringtrolleys. In de gedragscode van KCS is expliciet opgenomen dat het zich ‘onrechtmatig toe-eigenen’ van eigendommen van KCS of haar klanten niet is toegestaan. De sanctie hierop is ontslag op staande voet. Alle werknemers van KCS hebben op 1 september 2019 een eigen ‘dopper’ gekregen. Het gebruik van andere flesjes was niet meer toegestaan. Op 10 oktober 2019 goot de werknemer water uit een gebruikt flesje over in zijn eigen dopper. Hiermee heeft de werknemer zich dit flesje en/of de inhoud daarvan onrechtmatig toegeëigend, waardoor ontslag op staande voet volgde.

De procedure

Werknemer heeft de kantonrechter verzocht het ontslag te vernietigen. Het ontslag was rechtsgeldig gegeven volgens de kantonrechter en wees het verzoek af. Werknemer ging vervolgens in hoger beroep. KCS hanteert een streng ‘zerotolerancebeleid’ ten aanzien van bagatelzaken. Dit beleid wordt geacht bekend te zijn bij alle werknemers. Alle persoonlijke omstandigheden zoals de duur van het dienstverband, goed functioneren en de ernstige gevolgen van een dergelijk ontslag, staan niet in de weg aan de rechtsgeldigheid van dit ontslag. Het hof oordeelt dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven.

De les die hieruit getrokken kan worden is dat men zich als werknemer te allen tijde bewust moet zijn van de geldende regels en protocollen binnen een onderneming. Een werknemer dient zich aan deze regels en protocollen te houden, ook na 25 jaar dienstverband. Wanneer een werknemer in strijd handelt met geldende regels, kan een ontslag op staande voet dus het gevolg zijn.

Mr. Hanneke van Haarlem                                                         Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat arbeidsrecht                                                                 ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.