Navigatie

 

Geen ontslag op staande voet, maar wel baan kwijt

De toespraak van werknemer op een bedrijfsfeest kwam hem duur te staan. De toespraak was grappig bedoeld, maar pakte volledig verkeerd uit. Het overkwam een werknemer die 28 jaar in dienst was. De werknemer gaf bij een groot bedrijfsfeest een toespraak waarin hij zich kritisch uitliet over het bedrijf. De werknemer bedoelde deze toespraak als een ‘roast’, maar de werkgever kon er niet om lachen. Een dag later werd werknemer op staande voet ontslagen. Werknemer stapte vervolgens naar de rechter om zijn baan terug te eisen.

Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet is in beginsel terecht gegeven wanneer sprake is van een dringende reden. Bepaalde gedragingen van een werknemer kunnen een dringende reden opleveren. Gezien de werknemer in dit geval verschillende uitlatingen heeft gedaan in zijn toespraak, is de werkgever van mening dat sprake is van een dringende reden. De kantonrechter denkt hier echter anders over. Volgens de kantonrechter zijn de meeste passages uit de toespraak niet beledigend en daarom kan de toespraak van werknemer niet als dringende reden worden aangemerkt. De toespraak en de beledigingen zijn volgens de kantonrechter geen reden voor een ontslag op staande voet.

Baan alsnog kwijt

Ondanks dat de kantonrechter het ontslag op staande voet terugdraait, is de werknemer alsnog zijn baan kwijt. Van de kantonrechter mag de arbeidsovereenkomst beëindigd worden, omdat de verhoudingen ernstig verstoord zijn. Dit komt doordat de werknemer zich kritisch uitgelaten heeft over de werkwijze, de bestuurders en hun familieleden van werkgever. Hierdoor is de verhouding ernstig verstoord geraakt waardoor de werknemer niet meer terug kan keren binnen het bedrijf. Een werknemer, waarvan de arbeidsovereenkomst is beëindigd vanwege een verstoorde arbeidsverhouding, heeft in beginsel recht op een WW-uitkering. Dit recht komt te vervallen wanneer sprake is van ernstig verwijtbaar handelen aan zijde van de werknemer. In deze zaak oordeelde de kantonrechter dat zijn toespraak niet zodanig beledigend was hiervan sprake was en dat de werknemer geen recht heeft op een WW-uitkering.

Voor een werknemer is het belangrijk om te beseffen wat een bepaalde toespraak aan kan richten. Ook al is de toespraak grappig bedoeld, kan iemand anders de inhoud toch verkeerd opvatten. Een ontslag (op staande voet) heeft grote gevolgen voor je carrière, dus voorkomen is beter dan genezen.

Heeft u vragen over een vergelijkbare kwestie, of heeft u juridisch advies nodig over een ander onderwerp? Neem dan gerust contact met mij op!

mr Alissa van der Voet                        Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat arbeidsrecht                         ’s-Hertogenbosch

avandervoet@vzb.nl

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.