Navigatie

 

Herplaatsingsplicht

Wanneer een werkgever op grond van bedrijfseconomische omstandigheden een werknemer wil ontslaan, dan is die werkgever verplicht die werknemer na ontslag weer in dienst te nemen, mocht er weer een vacature opengevallen zijn voor die functie. Het komt voor, dat een werkgever probeert af te komen van bijvoorbeeld een werknemer met een kwetsbare gezondheid om daarvoor een andere werknemer aan te nemen. Dat kan lukken, maar het kan ook een kostbare fout worden, zoals blijkt uit de volgende casus.

 

Werknemer X werkte zo’n 20 jaar bij werkgever. Deze werkgever verzoekt eerst het UWV om een ontslagvergunning af te geven op grond van bedrijfseconomische redenen. Het UWV weigert deze vergunning, waarna de werkgever zich tot de kantonrechter wendt. Die ging wel over tot beëindiging (ontbinding) van de arbeidsovereenkomst per 1 mei 2021. Zo’n vier maanden later neemt de werkgever voor die betreffende functie een nieuwe werkneemster aan.

De procedure

Naar aanleiding hiervan heeft werknemer X een procedure opgestart. Binnen de gestelde vervaltermijn had werknemer X zijn baan op kunnen vorderen, maar die termijn was verlopen. In plaats daarvan heeft hij om een (billijke) vergoeding verzocht. De kantonrechter wees dit verzoek af, omdat het niet om exact dezelfde werkzaamheden zou gaan. Het Gerechtshof oordeelde daarentegen dat het begrip ‘dezelfde werkzaamheden’ niet te beperkt moet worden uitgelegd.

Ook was gebleken dat de werkneemster niet beschikte over een vereist hbo-diploma. Geoordeeld werd, dat de werkgever deze functie aan werknemer X had moeten aanbieden. In plaats daarvan moet de werkgever nu een vergoeding voldoen van € 55K bruto. Het Hof oordeelde dat de werkgever door een kwetsbare werknemer met een lang dienstverband, in strijd met de regels, in te wisselen voor een jongere en minder dure werkneemster, ernstig verwijtbaar handelde.

Conclusie

Niet iedere ex-werknemer is zich bewust van die herplaatsingsplicht, maar om van die onwetendheid uit te gaan is toch niet echt verstandig. Zo’n ex-werknemer zal ook bijgestaan zijn door een arbeidsrechtdeskundige en bij goed advies zal die zijn/haar cliënt op die mogelijkheid gewezen hebben.

Heeft u hier een vraag over of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan gerust contact met mij op! (jvanhaarlem@vzb.nl)

mr J. (Hanneke) van Haarlem                                          Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat Arbeidsrecht                                                       ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.