Navigatie

 

Psychische schade

Het is mogelijk dat een werknemer tijdens de uitoefening van zijn werk psychische schade lijdt. Daarvoor kan de werkgever aansprakelijk zijn. Denk aan uitzending van een werknemer naar een oorlogsgebied. De blootstelling aan ellende kan men dan niet altijd voorkomen. Maar de werkgever moet wel zorgen voor een goede voorbereiding en goede nazorg.

 

Deze problematiek i.v.m. psychische schade kwam ook duidelijk aan de orde bij een (uitzend)werknemer. Werknemer is sinds 2015 werkzaam in de noodopvang voor asielzoekers. In die periode is de werknemer vaak met veel ellende geconfronteerd. Zo bleek uit het meldingsregister dat in 2015 11 meldingen zijn gedaan van verbale suïcidale dreiging, 5 meldingen van zelfdestructieve acties en 48 meldingen van agressie en geweld tegen personen. Bekend is wel dat deze asielzoekenden te maken hebben gehad met ernstige trauma’s in het thuisland. Daarnaast leven zij, zonder al te veel privacy, dicht op elkaar. Hierdoor kunnen ernstige incidenten plaatsvinden.

De werknemer in kwestie had tijdens zijn werk een PTSS en een depressie opgelopen, waarvoor hij zijn werkgever aansprakelijk stelde. In zo’n situatie moet een rechter altijd beoordelen of de werkgever maatregelen had kunnen treffen om dat soort problemen (psychische schade) zoveel mogelijk te voorkomen. In deze zaak werd geoordeeld dat de werkgever onvoldoende maatregelen getroffen had. Zo had de werkgever de risico’s uitdrukkelijk moeten bespreken en de werknemer duidelijk moeten maken, dat hij in voorkomende gevallen hulp kon zoeken en krijgen.

Het komt er dus op neer, dat de werkgever te allen tijde een zorgplicht heeft en zich altijd af moet vragen of wel alles ondernomen is om een zo veilig mogelijk werkklimaat voor de werknemer te garanderen. Voor advies over soortgelijke kwesties, neem gerust contact op!

 

Mr J. (Hanneke) van Haarlem                              Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat                                                                    ‘s-Hertogenbosch

 

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.