Navigatie

 

Seksuele intimidatie op de werkvloer; hoe dom kan je zijn!

Hoe is het toch mogelijk, dat sommige mannelijke collega’s nog steeds denken dat ze maar van alles kunnen roepen en dan met name het maken van seksueel getinte opmerkingen. Je zou toch denken, dat het gevaar van #Metoo en dus seksuele intimidatie op de loer ligt. Blijkbaar niet, dat blijkt wel uit de volgende uitspraak.

Op de werkvloer 

De heer X was al sinds 2014 in dienst en laatstelijk in de functie van manager. Onderdeel van de arbeidsovereenkomst is het Personeelshandboek. Hierin staat dat ongewenste intimiteiten, zoals opdringerige en ongewenste versierpogingen en dubbelzinnige opmerkingen, een ontslag tot gevolg kunnen hebben.

In 2018 vond deze werknemer het nodig een opmerking te maken over het decolleté van een medewerkster. Daarop sprak de directie hem aan. Je zou dus denken, een gewaarschuwd mens, die nota bene weet dat dat soort opmerkingen tot ontslag kunnen leiden, maar nee. Het jaar daarop diende een andere medewerkster opnieuw een klacht in over de heer X. In een gesprek had de heer X haar gezegd dat ‘hij wel snapte dat ze het leuker vond om op het hoofd van haar vriendje te zitten’ en een aantal dagen later vroeg hij haar of ‘zij zich weer had laten onderspuiten’ omdat zij een vlek op haar jurk had.

Rechtspraak

De kantonrechter maakte hier korte metten mee. Grensoverschrijdend gedrag wordt streng beoordeeld. Volgens mij zou een ontslag op staande voet zeker kans

van slagen gehad hebben, maar de werkgever heeft gekozen voor een ontbindingsverzoek, wat toegewezen werd zonder toekenning van de transitievergoeding.

En zo heeft deze werknemer er willens en wetens voor gezorgd, dat hij een goede baan verspeeld heeft. Het laat zich raden dat geen positieve referenties afgegeven worden. Daarom: hoe dom kan je zijn!

Twijfel nooit als je het gevoel hebt seksueel geïntimideerd te worden op je werk en trek dus echt aan de bel als je hier slachtoffer van bent.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem

Advocaat Arbeidsrecht

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.