Navigatie

 

Strafrechtelijke veroordeling

In principe geldt dat een strafrechtelijke veroordeling van een werknemer, begaan in de privésfeer, geen invloed mag hebben op de arbeidsverhouding. Wanneer toch een link gelegd kan worden naar de arbeidsrelatie, dan kan dat anders liggen. Dit blijkt uit de volgende casus.

 

Casus

De werkgever heeft ontbinding verzocht van de arbeidsrelatie met een werkneemster (zorgmedewerkster). Werkneemster bleek veroordeeld te zijn geweest voor het niet noodzakelijk bellen van het alarmnummer. Daarnaast heeft zij haar ex-vriend belaagd en geprobeerd van hem geld af te troggelen. Daarmee heeft zij ernstig inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke leven en misbruik gemaakt van zijn zwakte en gevoeligheid voor manipulatie. Welke invloed heeft deze strafrechtelijke veroordeling gehad op de arbeidsverhouding van deze werkneemster?

Oordeel

Het Gerechtshof, waar de zaak uiteindelijk belandde, oordeelde dat de gedragingen onverenigbaar waren met het werk van deze zorgmedewerkster. Zij onderhield notabene veelal een afhankelijke relatie met een patiënt. De patiënten waarmee werkneemster normaliter te maken heeft, zijn bovendien makkelijk te beïnvloeden en meer vatbaar voor misbruik. Uit de feiten bleek dat werkneemster tot dat soort manipulatieve gedragingen in de privésfeer in staat was. Daaruit werd geconcludeerd dat herhaling van het gedrag op de werkvloer goed denkbaar was. Wat ook meegewogen heeft is het feit dat het OM, uit eigen beweging, de werkgever geïnformeerd heeft. Dit gebeurt slechts in uitzonderlijke gevallen.

Het komt niet vaak voor, dat strafrechtelijke vergrijpen in de privésfeer leiden tot beëindiging van het dienstverband, ook al geven collega werknemers vaak te kennen, dat zij met die persoon niet meer willen samenwerken. Wil een werkgever dan toch afscheid nemen van zo’n werknemer vanwege de strafrechtelijke veroordeling, dan kan ik alleen maar adviseren om te proberen tot onderlinge overeenstemming te komen en de zaak niet voor te laten komen. Het risico van afwijzing van een ontbindingsverzoek is namelijk behoorlijk kansrijk.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem                                                Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat Arbeidsrecht                                                            ‘s-Hertogenbosch

gray knuckles

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.