Navigatie

 

Vergaande zorgplicht uitzendwerkgever

Wanneer tijdens de uitoefening van het werk een werknemer een ongeval krijgt, is in principe de werkgever aansprakelijk voor de schade. Zeker wanneer blijkt dat die werkgever maatregelen had kunnen treffen. Vooral uitzendwerkgevers die werken met buitenlandse werknemers gaat die zorgplicht ver. Dit blijkt ook wel uit de volgende casus. 

 

Casus

Een Poolse werknemer raakt tijdens het werk bij een inlener gewond aan zijn elleboog. Hij heeft geen zorgverzekering en bezoekt geen dokter, omdat hij het idee had, dat hij daarvoor niet verzekerd zou zijn. De wond is gaan ontsteken, waardoor uiteindelijk een abces is ontstaan. Deze werknemer stelt het uitzendbureau en de inlener aansprakelijk voor de schade. De kantonrechter stelt, dat inderdaad de uitzendwerkgever aansprakelijk is voor de geleden schade (niet de inlener). De werkgever heeft namelijk een vergaande zorgplicht.

De werkgever roept in, dat er een instructietraining gegeven is in het Nederlands en Engels. Deze werknemer heeft daar vermoedelijk niets van meegekregen, omdat hij alleen Pools spreekt. Ook werd overwogen dat de werkgever conform cao een aanbod had moeten doen voor het afsluiten van een basiszorgverzekering en had voorlichting moeten geven over het nut van zo’n verzekering. De werkgever had nog ingeroepen, dat deze werknemer ook zonder verzekering een arts had kunnen raadplegen, maar dat baat haar niet, omdat zij deze werknemer vooraf niet gewezen had op het nut van zo’n verzekering. Dat de inlener niet aansprakelijk gehouden werd, had te maken met het feit dat niet zij, maar de uitzendwerkgever een bod had moeten doen om een zorgverzekering af te sluiten.

Conclusie 

Opvallend in deze zaak is dat de schade niet het directe gevolg is geweest van het arbeidsongeval, maar te wijten was aan een verwaarloosde zorgplicht door deze uitzendwerkgever. Dit kan dus een dure misser worden voor die werkgever, die daarvoor zeer vermoedelijk niet verzekerd is.

mr J. (Hanneke) van Haarlem                                                Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat Arbeidsrecht                                                              ‘s-Hertogenbosch

 

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.