Navigatie

 

Werknemer loopt riante wachtgeldregeling mis

In de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg is een mooie wachtgeldregeling vastgelegd voor werknemers die binnen 5 jaar na ontslag de pensioengerechtigde leeftijd bereiken en minimaal 10 jaar in dienst zijn.

Werkneemster is 59 jaar en 30 jaar in dienst. Voor haar en een aantal collega’s wordt op grond van bedrijfseconomische redenen een ontslagvergunning bij het UWV aangevraagd en verkregen. Direct (27 januari 2012) na het verkrijgen van die vergunning zegt de werkgever de arbeidsovereenkomst op tegen 1 mei 2012. Wanneer de arbeidsovereenkomst een paar dagen later opgezegd zou zijn, zou zij opgezegd hebben moeten worden tegen 1 juni 2012. Zodoende had deze werkneemster dan in aanmerking kunnen komen voor die wachtgeldregeling, die in haar geval uit zou zijn gekomen op een bedrag van zo’n € 190.000,– bruto. Zij spreekt haar werkgever daar op aan, maar de stelling van deze is, dat van haar kant geen maatwerk kan worden gevergd.

De zaak wordt voorgelegd aan de kantonrechter op grond van ‘kennelijk onredelijk ontslag’. Op zich had de werkgever binnen de geldende regels gehandeld, maar toch achtte de rechter het slecht te volgen dat de werkgever geen rekening wilde houden met de specifieke belangen van deze werkneemster (met 30 jaar trouwe dienst!). Vanuit de cao en goed werkgeverschap zou zo’n wachtgeldregeling gunstig toegepast moeten worden. Aan werkneemster werd een schadevergoeding toegekend van € 60.000,–.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.