Navigatie

 

Koop op afstand

Online winkelen is al lange tijd geen nieuwigheidje meer. De aankoop begint in zo’n geval vaak met een kijkje in de webshop, waarna het betreffende product in het digitale winkelmandje verdwijnt. Vervolgens zal op enig moment de bestelling geplaatst worden en zal er doorgaans tot betaling worden overgegaan. Maar, wanneer precies komt de koopovereenkomst tot stand? Een dergelijke zaak speelde onlangs bij de rechtbank Noord-Holland.

 

In die zaak ging het om een bestelknop, waarop de woorden ‘Plaats bestelling’ waren afgebeeld. De vraag die speelde was of met het klikken op die knop nu een koopovereenkomst en daarmee een verplichting tot betaling tot stand was gekomen. De professionele handelaar was van mening dat dit het geval was en vorderde die betaling dan ook.

In wezen is een koopovereenkomst juridisch eenvoudig weer te geven. De verkoper biedt zijn waar aan en als de koper dat aanbod aanvaardt is er een overeenkomst die voor beide kanten ene verplichting doet ontstaan. Een koop op afstand (online dus) is in die zin niet anders, maar de wet stelt wel een aantal voorwaarden waaraan de professionele verkoper moet voldoen. Voor hem gelden de zogenaamde (pre)contractuele informatieverplichtingen. Deze verplichtingen zijn in het leven geroepen ten behoeve van de – doorgaans in deze relatie als zwakkere beschouwde – consument.

De professionele verkoper moet zijn elektronisch bestelproces zodanig inrichten dat de consument een aanbod pas kan aanvaarden als hem ondubbelzinnig is duidelijk gemaakt dat zijn bestelling ook daadwerkelijk een betalingsverplichting inhoudt. Het is aan de handelaar om te bewijzen dat hij aan deze plicht heeft voldaan.

In de onderhavige zaak voldeed de knop ‘Plaats bestelling’ volgens de kantonrechter niet aan deze eis omdat niet ondubbelzinnig duidelijk wordt, dat met het aanklikken van deze knop ook een betalingsverplichting voor de koper ontstaat. Er is dus volgens de kantonrechter in dit geval geen geldige koopovereenkomst tot stand gekomen.

De overeenkomst kon vernietigd worden, hetgeen inhoudt dat dat overeenkomst in zulks geval wordt geacht nooit bestaan te hebben. De prestaties die over en weer al zijn verricht dienen dan te worden teruggedraaid. De verkoper moet dan dus de ontvangen koopsom terugbetalen.

Bovenstaande is een goed voorbeeld van de juridische haken en ogen die schuil gaan achter ogenschijnlijk doodsimpele alledaagse zaken. Indien u zich geconfronteerd ziet met een dergelijke kwestie, schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

mr Jean van Zinnicq Bergmann                                            Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat                                                                               ‘s-Hertogenbosch

 

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.