Navigatie

 

Indexering alimentatie per 2021

Het percentage waarmee alimentaties met ingang van 1 januari 2021 zullen worden verhoogd, is vastgesteld.

Op grond van de wet worden de bij rechterlijke uitspraak of bij overeenkomst vastgestelde bedragen voor levensonderhoud jaarlijks met ingang van 1 januari automatisch met een bepaald percentage gewijzigd.

Percentage geldend voor het jaar 2021

Het percentage van de wijziging van de alimentaties dat zal gelden vanaf 1 januari 2021 is bepaald op 3. Dit besluit is gepubliceerd in de Staatscourant.

Opgelet

Dit is voor de betaler en ontvanger iets om rekening mee te houden. Het gebeurt regelmatig dat een onderhoudsplichtige jaar op jaar hetzelfde bedrag blijft betalen. Zo kan de ontvangen geld mislopen maar de betaler kan ook op een later moment met een grotere vordering in eens geconfronteerd worden.

Zijn er geen afwijkende afspraken gemaakt over de indexering, dan is de wettelijke indexering een verplichte verhoging boven op het vastgelegde bedrag. Het is mogelijk heel eenvoudig online de geïndexeerde alimentatie te berekenen. Ook over verschillende jaren. Vervolgens kan de ontvanger eventueel (schriftelijk) vragen alsnog tot betaling over te gaan.

Als de rechter de alimentatie in een beschikking heeft vastgelegd kan je de indexering, tot zes maanden terug, via het LBIO innen. De kosten hiervoor brengt het LBIO in rekening bij de alimentatieplichtige. Is de achterstand groter dan zes maanden dan kan een deurwaarder de schuld innen.

Is de alimentatieverplichting alleen in een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan vastgelegd maar nog niet in een beschikking van de rechtbank, dan kan het raadzaam zijn om met hulp van een advocaat een verzoekschrift in te dienen om de alimentatie alsnog vast te laten leggen in een beschikking.

De achterstallige alimentatie en indexering kan met terugwerkende kracht geïncasseerd worden tot 5 jaar terug. Als je binnen de verjaringstermijn van 5 jaar de onderhoudsplichtige aantoonbaar hebt aangemaand om te betalen, dan is de verjaring gestuit. De termijn van vijf jaar begint daardoor opnieuw.

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op.

Mr Anneloes van Tuijn

Advocaat

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.