Navigatie

 

Omdat mijn ouders ruzie maken mag ik van de rechter niet naar papa toe

In het bericht van twee weken geleden werd al aangehaald dat er bij een scheiding tussen ouders grote meningsverschillen kunnen ontstaan over de omgangsregeling met de kinderen. Als die omgangsregeling eenmaal lijkt te zijn vastgesteld, betekent dat helaas niet dat de meningsverschillen een goede omgang met de kinderen niet meer in de weg kunnen staan.

De procedure

De moeder van twee kinderen heeft hoger beroep ingesteld tegen de vastgestelde omgangsregeling tussen haar kinderen en haar ex, de vader. Volgens de moeder verloopt de omgang erg moeizaam en is de omgang met vader te belastend voor de kinderen. De vader is van mening dat de omgangsregeling voortgezet moet worden. De Raad van de Kinderbescherming wordt er in deze procedure bijgehaald.

Raad voor de Kinderbescherming

De Raad voert twee onderzoeken uit, waaruit blijkt dat de ouders elkaar beschuldigen van agressief gedrag en het over en weer zijn van een ongeschikte opvoeder. Volgens de Raad worden de kinderen daardoor belemmerd in hun sociaal- emotionele ontwikkeling en kunnen te maken krijgen met een loyaliteitsconflict. De Raad adviseert daarom een zogenoemde ondertoezichtstelling (ik zal proberen ter uitleg hierover binnenkort een apart bericht te schrijven), welke ook wordt opgelegd.

De uitspraak

De ouders maken het over en weer onmogelijk tot een goede communicatie te komen. Er worden geluids- en beeldopnames gemaakt tijdens de overdrachtsmomenten en de kinderen zijn zelfs een keer met een politiebusje moeten worden opgehaald na de omgang. Het Gerechtshof acht de huidige omgangsregeling dan ook te belastend voor de kinderen: er is een onaanvaardbaar risico dat de kinderen klem of verloren raken tussen het geruzie van de ouders. Het hof merkt hierbij op dat het niet te verwachten is dat hierin binnen afzienbare tijd voldoende verbetering zal komen. De ernstige strijd tussen de ouders en alle daaruit voortvloeiende escalaties hebben ervoor gezorgd dat het belang van de kinderen en hun veiligheid ernstig in het gedrang is gekomen. De omgang wordt dan ook door het Gerechtshof voorlopig geschorst.

Juridische tip

Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat handelen in het belang van de kinderen verder gaat dan rechtstreekse contacten met hen. Ook de relatie tussen de ouders onderling kan onder omstandigheden de omgang in de weg staan, terwijl het contact tussen de ouder en het kind op zichzelf heel goed verloopt. Hebt u vragen over omgangsregelingen en de uitvoering daarvan? Neem dan eens contact op.

Anneloes van Tuijn

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.