Navigatie

 

Rechtsonzekerheid in kinderalimentatiezaken duurt voort

In december schreef ik een blog over de Wet hervorming kindregelingen die op 1 januari 2015 in werking is getreden. Een belangrijk onderdeel daarvan is de alleenstaande ouderkop. De Expertgroep Alimentatienormen heeft voorafgaand aan het ingaan van deze wet de aanbeveling gedaan om het totale kindgebonden budget in mindering te doen strekken op de behoefte waardoor in bepaalde gevallen geen behoefte resteert waarin de ouders moeten voorzien en er dus geen aanleiding meer bestaat voor het opleggen van een onderhoudsbijdrage ten laste van de andere ouder. Een aantal rechtbanken vindt dat deze aanbeveling tot onaanvaardbare gevolgen leidt en volgt ze niet, andere rechtbanken juist weer wel. De rechtsonzekerheid duurt voorlopig voort.

In februari schreef ik een blog over een uitspraak van rechtbank Den Haag die deze aanbeveling van de expertgroep aan de kant heeft gezet. De rechtbank Den Haag acht het niet aanvaardbaar dat in de behoefte van een kind volledig zou worden voorzien uit gemeenschapsmiddelen, terwijl er bij de niet primair verzorgende ouder wel draagkracht is om een bijdrage aan het levensonderhoud te leveren.

Inmiddels zijn er meer van dergelijke uitspraken gedaan, in Den Haag al meerdere keren maar ook door rechtbank Noord-Holland (C/15/214023 / FA RK 14-1759) waarbij de richtlijnen niet worden gevolgd.

Echter rechtbank Zeeland-West-Brabant (C/02/278161 FA RK 14-1458)en rechtbank Oost-Brabantvolgen de aanbevelingen wel weer op.

Voor veel mensen is hierdoor een onbegrijpelijke situatie ontstaan. Het is voor partijen ook moeilijk om in onderling overleg tot afspraken te komen nu de uitkomst van een procedure bij de ene rechtbank zo ontzettend ver verwijderd is van een uitspraak bij een andere rechtbank en voor advocaten is de huidige situatie moeilijk uit te leggen. De onzekerheid duurt voorlopig nog even voort.

Er wordt echter wel druk gepraat door rechters en advocaten over de wijze waarop weer rechtseenheid en rechtszekerheid bereikt kan worden. De expertgroep zal zich hierover ongetwijfeld uitlaten en ik verwacht dat de aanbevelingen zullen worden aangepast om meer draagvlak te verkrijgen (ook in Den Haag en Noord-Holland).

Mocht u vragen hebben over kinderalimentatie, neemt u dan gerust contact op.

Anneloes van Tuijn

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.