Navigatie

 

Scheiden anno 2020: Hoe werkt het?

Als familierecht advocaat zie je veel voorbij komen. Mensen uit mijn omgeving stellen vragen zoals: ‘scheiden is toch alleen maar ellende?’ of ‘wat kost een scheiding?’. Hoewel scheiden tegenwoordig regelmatig voorkomt vraagt men zich af. Hoe gaat dat eigenlijk?

Mediation

Er zijn talloze redenen waarom een huwelijk niet meer werkt. In veel gevallen willen echtgenoten echter oprecht tot goede regelingen komen, hoe moeilijk dat soms ook is. In dat geval kan men kiezen worden voor mediation. Een mediator kan helpen om tot de kern van de problemen en behoeftes te komen. Partijen worden gestimuleerd om zelf aan oplossingen te werken onder begeleiding van een mediator.

Advocaat

Als mediation geen optie (meer) is kunnen partijen zich ook laten bijstaan door een advocaat. Ook dan heeft overleg de voorkeur maar als het niet lukt om afspraken te maken kan het echtscheidingsverzoek worden ingediend bij de rechtbank. Beide partijen kunnen hun standpunten dan voorleggen aan de rechtbank en doorgaans wordt nog een zitting gehouden bij de rechtbank voordat uitspraak gedaan wordt. Tegen die uitspraak staat hoger beroep open bij Hof. De advocaat en mediator helpen alles in kaart te brengen. Zijn er kinderen betrokken dan moet een ouderschapsplan worden opgesteld. Wat is de financiële situatie van partijen, moeten er afspraken gemaakt worden over alimentatie, pensioen, de woning, de inboedel, spaargeld et cetera.

Naast advocaat ben ik ook werkzaam als mediator. Binnen het personen- en familierecht gaat het vaak om de meest gevoelige kwesties in het leven, je gezin, inkomen en onderdak. Maatwerk is noodzakelijk, heeft u vragen over uw specifieke situatie, neem dan gerust contact op.

Mr. Anneloes van Tuijn

 

 

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.