Navigatie

 

Portretrecht

Het plaatsen van iemands foto levert over het algemeen vaak een inbreuk op het portretrecht op. Bepaalde afbeeldingen mag men niet gebruiken zonder toestemming van de persoon die op de afbeelding staat. 

 

De volgende situatie omtrent portretrecht heeft zich enige tijd geleden voorgedaan. Een werkneemster heeft in 2017 meegewerkt aan een professionele fotoshoot voor de werkgever ten behoeve van reclamemateriaal. Ook andere werknemers hebben daaraan deelgenomen. Het jaar daarop is de betreffende werkneemster vertrokken naar de concurrent. Eind 2019 heeft de werkgever een folder uitgebracht met een foto waarop de ex werkneemster nog afgebeeld stond. Direct daarop heeft zij gevraagd haar foto te verwijderen, waarop de werkgever de brochure van de website haalde. De werkgever bevestigde deze foto’s niet meer te zullen gebruiken.

Procedure

Dat was deze ex werkneemster niet genoeg. Zij startte een procedure op, omdat zij van mening was, dat inbreuk gemaakt was op haar portretrecht. Zij vorderde maar liefst € 7.000,– als schadevergoeding. De kantonrechter nam in het oordeel mee, dat werkneemster destijds ingestemd had met en meegewerkt had aan die fotoshoot. Toch is de werkgever veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding, omdat de werkgever had moeten controleren of hij de foto’s na uitdiensttreding nog mocht gebruiken.

Beoordeling

De werkgever handelde onrechtmatig door het portretrecht te schenden, maar de schadevergoeding werd wel beperkt tot € 500,–, omdat de werkgever direct op verzoek van de ex werkneemster de foto’s verwijderd had en de brochure uit meerdere pagina’s bestond, waarop meer mensen stonden afgebeeld. Zou deze dame erg beroemd geweest zijn en zou zij direct aan haar ex werkgever en nieuwe werkgever gekoppeld kunnen worden, dan zou die vergoeding wel eens fors hoger hebben kunnen uitpakken.

Het downloaden van een foto van internet kan dus verstrekkende gevolgen hebben. De eigenaar van de foto heeft vaak het recht om een schadevergoeding te eisen. Voor de hoogte van zo’n vergoeding zijn er aanknopingspunten, welke in de tarievenlijst van ‘foto anoniem’ staan.

Praktijk 

De praktijk leert, dat in dit soort situaties vorderingen veelal toegekend worden. De vraag is alleen of het loont om voor een vergoeding, die beperkt kan worden tot bijvoorbeeld € 500,-, een kostbare en vaak tijdrovende procedure te voeren.

Heeft u te maken met een situatie waarin uw portretrecht wellicht geschonden is door uw werkgever? Neem dan gerust contact op!

Mr J. (Hanneke) van Haarlem                                    Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat                                                                           ‘s-Hertogenbosch

 

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.