Navigatie

 
ontslag arbeidsrecht

Stalkende ex-partner zorgt voor ontslag

Een werknemer werkt al enige tijd bij een bedrijf, waar hij goed functioneert en waar hij een goede relatie heeft met zijn collega’s en directieleden.

Vermoedelijk in verband met het verbreken van zijn relatie is zijn ex hem lastig gaan vallen. Zo ontving hij WhatsApp berichten, e-mails en brieven waarin hij beschuldigd werd van mishandeling van vrouwen en verkrachting. Ook werden in zijn woonplaats brieven met foto’s verspreid waarin hij beschuldigd werd van pedofilie. Uiteindelijk heeft hij aangifte gedaan bij de politie.

ontslag arbeidsrecht

Bij die stalking bleef het niet, want op enig moment werd ook zijn werkgever zeer vermoedelijk door deze ex lastig gevallen. De directieleden van deze werkgever werd bestookt met berichten. Verder werden recensies op internet geplaatst waarin het bedrijf negatief werd beoordeeld. Zij werd afgeschilderd als een bedrijf wat slecht werk levert en onvriendelijk personeel in dienst heeft. Ook werden teksten op de brievenbus geschreven. In de e-mails en WhatsApp berichten die de werkgever ontving werd het verwijt gemaakt dat zij deze werknemer in dienst hield en hem ook beschermde. In mei 2019 ontving tot slot de directeur een foto met daarop de afbeelding van een pistool en munitie.

Ten einde raad heeft de werkgever  de kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst te beëindigen/ontbinden, waartoe de kantonrechter ook over is gegaan. Hoe begrijpelijk deze uitspraak ook is voor de werkgever, juridisch gezien is het de vraag of een werknemer op die grond ontslagen kan worden, nu geen sprake is van disfunctioneren of van een verstoorde arbeidsverhouding. Er bestaat voor situaties die daar niet onder vallen een restcategorie, maar het is de vraag of deze zaak daar terecht onder beoordeeld is, nu het arbeidsrecht veelal geschreven is ter bescherming van de werknemer. Mogelijk gaat de werknemer nog in hoger beroep.

Het is zinvol om bij twijfel of een arbeidsovereenkomst beëindigd kan worden, vooraf juridisch advies in te winnen bij een arbeidsrechtsdeskundige om onnodige teleurstelling en kosten te voorkomen.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem

advocaat arbeidsrecht

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.