Navigatie

 

Koppelverkoop, een oneerlijke handelspraktijk

Bijna iedereen is lid van de ANWB met zijn van oudsher bekende en ongeëvenaarde Wegenwacht. Bijna iedereen, want er zijn automobilisten die hun wegenheil elders zoeken.

Maar als deze niet-aangeslotenen – uiteraard op een late avond dat niemand verder bereikbaar is – met pech onderweg komen te zitten (stilstaan dus) kan het gebeuren dat zij een beroep doen op de ANWB pechhulp. En dan gebeurt er iets typisch.

De ANWB Wegenwacht komt dan ter plaatse om de nood te lenigen en doet dat ook op bekwame wijze. Van de niet-aangesloten pechklant wordt voor het verlenen van de ANWB hulp echter wel verlangd dat hij bij de ANWB een abonnement voor ten minste de duur van 1 jaar afsluit.

Dit is typisch koppelverkoop.

Koppelverkoop wordt juridisch gekwalificeerd als een oneerlijke handelspraktijk. Daarvan is sprake als een handelaar in strijd met zijn professionele toewijding handelt of zijn handelspartner (consument) beperkt in zijn besluitvorming. In geval van oneerlijke handelspraktijken kan de consument de transactie achteraf ongeldig verklaren (vernietigen). Dit is wettelijk geregeld.

Dit betekent, dat het niet-lid dat in ruil voor zijn depannage door de ANWB een jaarabonnement heeft moeten nemen, achteraf dat abonnement kan annuleren en dat dus de ANWB geen lid er bij heeft gekregen.

Verrassend resultaat?!

Ik kan u met nog wel meer zaken verrassen..

 

mr Jean van Zinnicq Bergmann                                            Van Zinnicq Bergmann Advocaten

 

Advocaat                                                                                       ’s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.