Navigatie

 

Buren en zonnepanelen

Stel er liggen op uw dak zonnepanelen en de buren plaatsen een dakkapel. Door die dakkapel liggen uw panelen voor een deel van de dag in de schaduw. Wat er voor zorgt dat de zonnepanelen minder rendement opleveren. De vraag is dan of deze buren dat straffeloos mogen doen.

 

De kantonrechter vond in een dergelijke kwestie die hem was voorgelegd van wel.

De dakkapel van de ene buur maakt geen inbreuk op het eigendomsrecht van de andere buur. Iedereen kan en mag dakkapellen plaatsen. Het ontnemen van direct zonlicht op zonnepanelen kan onrechtmatig zijn, maar het uitgangspunt is dat het een huiseigenaar vrijstaat om het dak van zijn woning naar eigen inzicht te gebruiken. Buren dienen enige hinder van elkaar te accepteren. Bij een beperkt rendementsverlies, waarvan in deze kwestie sprake was, wordt de grens van het aanvaardbare niet overschreden.

Buren moeten rekening houden met elkaars rechten en belangen. Zeker in burenkwesties zijn de betrokkenen gauw geneigd alleen oog te hebben voor hun eigen belang en de kant van de andere partij te bagatelliseren. Een burenruzie is dan zo geboren. Ook al staat deze buur in zijn recht, de verhouding tot zijn buurman zal behoorlijk aangetast worden. De vraag is dan of het hebben van een dakkapel belangrijker is dan een goed contact met de buurman.

Ik kan in dit soort zaken alleen maar adviseren om hierover contact met mij op te nemen.

mr Jean van Zinnicq Bergmann                                            Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat                                                                                       ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.