Navigatie

 

Tegenwerken van de vakantie komt vader duur te staan

Onlangs heeft de rechtbank Noord Holland een vader, die niet overging tot het verlenen van de nodige medewerking ten behoeve van de vakantie van de kinderen met moeder, in de kosten van de procedure veroordeeld.

In deze procedure verzoekt moeder (onder meer), dat haar vervangende toestemming wordt verleend om met de kinderen een week op vakantie te gaan naar Frankrijk en dat vader wordt verplicht de paspoorten van de kinderen te verstrekken, onder oplegging van een dwangsom. Moeder heeft daarbij ook verzocht vader te veroordelen in de kosten van de procedure.

Vader heeft verweer gevoerd, samenvattend inhoudende dat hij gefrustreerd is geraakt over de manier waarop de communicatie tussen de ouders verloopt. Hij wilde gelijktijdig met de vakantie ook zaken regelen omtrent de auto en de verzekering. Vader geeft verder aan dat hij geen papieren versie van de toestemmingsformulieren heeft gehad en dat hij geen printer heeft. Aan het einde van de zitting heeft de vader de paspoorten aan de moeder overhandigd.

De kinderrechter overweegt dat de vakantie zoals moeder die voor ogen heeft binnen de zorgregeling past. De rechter stelt verder vast dat moeder informatie heeft gegeven aan vader over zaken zoals het vakantieadres en dat vader ook daarna de toestemmingsformulieren niet ingevuld heeft, ondanks herhaald verzoek. In dezelfde periode heeft moeder vader ook aangeschreven met betrekking tot de afgifte en vernieuwing van de paspoorten van de kinderen. Daarop heeft vader helemaal geen reactie gegeven, zelfs niet na een schriftelijke aanwijzing van de in deze zaak betrokken jeugdzorgwerker.

De rechtbank gaat voorbij aan het verweer van vader. De ouders moeten de afwikkeling van het verbreken van hun relatie los koppelen van zaken die de kinderen betreffen. Vader betwist weliswaar dat hij een papieren versie van de toestemmingsformulieren heeft gehad, maar niet dat hij daarvan een digitale versie heeft ontvangen, die hij ook had kunnen invullen op de computer. Vader handelt niet in het belang van de kinderen omdat hij geen te respecteren belang heeft bij het weigeren van zijn toestemming voor de vakantie.

De onwillige houding van vader heeft een onnodige procedure tot gevolg gehad. Dit is voor de rechtbank aanleiding om de vader te veroordelen in de kosten van de procedure aan de zijde van moeder en de rechtbank verleent aan moeder vervangende toestemming om met de kinderen op vakantie te gaan.

Juridische Tip!

Mocht u vragen hebben over zaken waar u als gescheiden ouder aan moet denken bij een vakantie, bijvoorbeeld wanneer toestemming van de andere ouder nodig is of in welke gevallen het wel gerechtvaardigd zou kunnen zijn om toestemming te onthouden dan kunt u daarover contact opnemen.

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.