Navigatie

 

Coronarechtspraak VI – De hoestende werknemer

Uit de veelheid aan uitspraken blijkt, dat er toch nog veel onzekerheid bestaat over wat wel of niet van een werknemer verwacht mag worden in dit coronatijdperk. Mag een werkgever eisen dat een mondkapje gedragen wordt? Mag een werkgever thuiswerken verbieden? En ga zo maar door. De onderstaande uitspraak maakt duidelijk, dat de veiligheid op de werkvloer voorop moet staan. 

 

De werknemer in deze casus werkt normaliter in een team van zeven personeelsleden op grond van een roterend volcontinurooster. Medio 2020 heeft deze werknemer zich ziek gemeld vanwege een operatie. Na vier maanden is hij weer aan de slag gegaan. Werknemer heeft op 15 maart 2021 hevige hoestbuien waarop verschillende collega’s hem aanspraken. Deze collega’s adviseren deze werknemer ook om naar huis te gaan. De werknemer geeft daarop dat dit onzin is en dat zijn verkoudheid vermoedelijk veroorzaakt is door een bronchitis of de nasleep van de operatie was. De volgende dag meldt deze werknemer zich ziek. Een paar dagen later laat hij aan zijn werkgever weten, via Whatsapp, dat hij positief is getest op het coronavirus.

De werkgever is hierover zeer verbolgen en verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding en omdat de werknemer verwijtbaar gehandeld had. De kantonrechter oordeelde dat deze werknemer zijn collega’s bloot gesteld heeft aan het coronavirus en dat hij in strijd gehandeld heeft met de voorschriften van de Rijksoverheid. Op grond van verwijtbaar handelen alleen wordt de arbeidsovereenkomst niet ontbonden, maar wel op grond van de verstoorde arbeidsverhouding. Deze werknemer betuigd geen enkele vorm van spijt en heeft meerdere keren geprobeerd collega’s zwart te maken.

Bij twijfel over hoe op te treden in dit soort situaties is het raadzaam contact op te nemen met een arbeidsrechtadvocaat. Een advocaat heeft inzicht op recente rechtspraak in vergelijkbare gevallen en weer hoe je hiermee om moet gaan.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem                                                Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat Arbeidsrecht                                                            ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.