Navigatie

 

Het recht op ‘onbereikbaarheid’ van de werknemer

Tegenwoordig heeft iedereen er wel eens mee te maken: stress op het werk. Van even snel een telefoontje opnemen tot uren achter je computer zitten in je vrije tijd om alle mailtjes weg te werken. Waar ligt de grens tegenwoordig tussen werk en privé? Welke rechten heb je als werknemer?  

 

Op deze vragen wil het Europees Parlement ook antwoord. De Europese Commissie is gevraagd om het ‘recht op onbereikbaarheid’ ofwel ‘the right to disconnect’ vast te leggen in nieuwe regelgeving. Waarom is dit zo belangrijk? Werknemers die altijd maar bereikbaar zijn en dus doorwerken in hun vrije tijd, lopen het risico op gezondheidsklachten. Denk hierbij aan een burn-out, depressiviteit of overspannenheid. Het Europees Parlement is van mening dat dit te allen tijde voorkomen dient te worden en er nieuwe regelgeving nodig is. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog even de vraag. Het is altijd gunstiger als werkgevers zelf afspraken maken met hun werknemers.

Echter, in deze tijd is het steeds lastiger om de grenzen tussen werk en privé in stand te houden. Vanwege de coronapandemie werken we vrijwel allemaal vanuit huis. Voor veel mensen betekent dit al een vervaging tussen privé en werk. In Frankrijk hebben werknemers al jaren het recht om onbereikbaar te zijn buiten werkuren. In Nederland wordt sinds 2017 voor een vergelijkbare regeling gepleit. Het recht op onbereikbaarheid zou werknemers moeten beschermen tegen de snel groeiende digitale economie. Of de Europese Commissie daadwerkelijk nieuwe regelgeving op zal stellen is nog de vraag, maar natuurlijk hebben werknemers binnen het Nederlandse recht ook rechten.

Merkt u dat de grens tussen werk en privé snel aan het vervagen is? Maak dit bespreekbaar bij uw werkgever. Lukt dit niet? Neem dan gerust contact met mij op voor advies.

Mr. Hanneke van Haarlem                                            Van Zinnicq Bergmann Advocaten 

Advocaat arbeidsrecht                                                    ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.