Navigatie

 

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet is de meest vergaande manier van het verlenen van ontslag. Het ontslag op staande voet zorgt ervoor dat een werknemer, op grond van een dringende reden, per direct uit zijn functie wordt gezet. Het ontslag dient onverwijld verleend te worden. Dit betekent dat de werkgever op het moment dat alle feiten en omstandigheden duidelijk zijn, zo snel mogelijk over moet gaan tot het verlenen van het ontslag op staande voet.

 

Casus leidinggevende callcenter

Werkneemster is in januari 2009 in dienst getreden bij haar werkgever. Vanaf 2011 is zij werkzaam als leidinggevende van een callcenter. Werkneemster merkte op dat haar loon niet was voldaan. Zij heeft hierdoor zelf, via het PayPal account van het callcenter, haar loon op haar bankrekening laten overmaken. Enige tijd later heeft werkneemster ook een aantal e-mails met privégegevens van andere werknemers naar haar persoonlijke e-mailadres verzonden. Vervolgens heeft werkneemster, buiten werktijd, het bedrijfspand betreden en een tas met goederen weggenomen. Werkneemster is aan de hand van de voornoemde omstandigheden op staande voet ontslagen door haar werkgever. De reden van dit ontslag is de betaling van haar salaris aan zichzelf, het heimelijk wegnemen dan de goederen en het verzenden van de e-mails. Werkneemster was het hier niet mee eens en is daarom naar de rechter gestapt. De kantonrechter heeft geoordeeld dat het ontslag standhoudt. Tegen deze uitspraak ging werkneemster vervolgens in hoger beroep.

Hoger Beroep

Het hof komt tot de conclusie dat werkneemster niet de volmacht had om haar salaris naar zichzelf over te maken. Werkneemster beschikte over een volmacht om betalingen te verrichten namens haar werkgever, maar zij had moeten begrijpen dat het overmaken van haar eigen salaris niet onder deze volmacht viel. Het hof is van mening dat sprake is van een ernstige vorm van misbruik van het vertrouwen van de werkgever. Het heimelijk wegnemen van de goederen acht het hof in strijd met de wet. Deze gang van zaken duidt op verduistering wat in strijd is met de normale gang van zaken binnen een bedrijf. Het hof volgt uiteindelijk het oordeel van de kantonrechter en oordeelt dat het ontslag op staande voet stand houdt (ECLI:NL:GHSHE:2021:126).

Heeft u als werkgever of werknemer te maken met een ontslag op staande voet en heeft u daarbij juridische hulp nodig? Neem dan vooral contact met mij op.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem                                               Van Zinnicq Bergmann Advocaten

Advocaat arbeidsrecht                                                             ‘s-Hertogenbosch

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.