Navigatie

 

Recht op privacy (AVG)

Het recht op privacy: het is langzamerhand wel tot iedereen doorgedrongen dat dit een enorm vergaand recht is. Zo speelde recent de vraag of coronatests zonder instemming doorgestuurd konden worden naar Abu Dhabi. Ook zien we het recht op privacy terugkomen rondom de problematiek van de corona-app.

 

Het recht op privacy vs. arbeidsrecht

Het recht op privacy speelt binnen het arbeidsrecht ook een belangrijke rol. Dat blijkt onder andere uit de volgende casus. Manfield, een schoenenzaak, wilde een nieuw kassasysteem gebruiken dat werkt op basis van een vingerscan. Een werkneemster weigerde daaraan mee te werken en beriep zich op haar privacy. De werkgeefster verdedigde de nieuwe werkwijze omdat op die manier fraude kon worden voorkomen. Zij spande een procedure aan.

De kantonrechter moest vervolgens beoordelen of een vingerafdruk een persoonsgegeven is in de zin van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Met een biometrisch gegeven als een vingerafdruk is de persoon identificeerbaar (te onderscheiden van anderen). Vervolgens is gekeken naar het belang van de werkgeefster: beveiligingsdoeleinden. Door de rechter moest beoordeeld worden of deze beveiliging alleen te realiseren was via bijvoorbeeld een vingerscan. Dat kan het geval zijn wanneer maar weinig mensen toegang tot een bedrijf mogen hebben, zoals toegang tot bijvoorbeeld een kerncentrale. In deze zaak heeft Manfield echter onvoldoende onderzocht of er ook alternatieve beveiligingsmethodes zijn. De werkneemster krijgt dus gelijk.

Hoezeer deze werkneemster dan ook in haar recht staat, vraag ik me in dit soort zaken altijd af hoe partijen weer verder met elkaar moeten. De werkgever zal bepaald ‘not amused’ geweest zijn, maar dat is weer een ander arbeidsrechtelijk probleem.

De les die een werkgever hieruit kan trekken is om toch vooral goed te kijken of bepaalde maatregelen nog wel mogelijk zijn. Ook moet altijd gekeken worden of er geen minder vergaande maatregelen getroffen kunnen worden. Zeker als het gaat om het recht op privacy is zorgvuldig handelen op zijn plek.

Mr J. (Hanneke) van Haarlem

Advocaat Arbeidsrecht

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.