Navigatie

 

Proeftijdontslag voor aanvang dienstverband in strijd met goed werkgeverschap

Stel je voor, je gaat beginnen aan een nieuwe baan. Je bent enthousiast, gemotiveerd en hebt zin om te gaan werken bij je nieuwe werkgever. Om elkaar te leren kennen spreek je een proeftijd af, je hebt een uitgebreid gesprek gehad en toch gaat het mis. Je werkgever zegt de arbeidsovereenkomst op, nog voordat je aan je nieuwe baan kon beginnen. Zo geschiedde ook in de volgende situatie.

Een vrouw gaat vanaf 1 september 2018 bij een bedrijf werken, althans, dat was de afspraak. Zij heeft een uitgebreide sollicitatieprocedure doorlopen en na deze procedure te horen gekregen dat zij was aangenomen. De werkgever geeft haar door,  dat zij ‘haar oude “oude baan” met een gerust hart kan opzeggen’. De werkneemster heeft daarom in goed vertrouwen haar 19-jarig dienstverband bij haar oude werkgever opgezegd . Na het kennismakingsgesprek met de voorzitter werd zij plots geconfronteerd met ‘negatieve signalen die de Raad van Bestuur had ontvangen’. Omdat de werkneemster zich overvallen voelde en daar geen afdoende reactie op kon krijgen, wat als gebrek aan zelfreflectie gezien werd, zegt de werkgever de arbeidsovereenkomst op nog voordat het dienstverband en dus ook de proeftijd in was gegaan.
De werkneemster legt zich hier niet bij neer en eist een billijke schadevergoeding, omdat zij vindt dat zij geen kans heeft gekregen om haar geschiktheid voor de functie te bewijzen en zij de kans klein acht om op haar leeftijd nog snel een vergelijkbare baan te vinden.

De werkneemster verzocht om toekenning van een billijke vergoeding ex artikel 7:681 BW en van enkele nevenvorderingen.  Er is een geldig proeftijdbeding overeengekomen. In beginsel mag ook voordat een arbeidsovereenkomst begonnen is, op grond van het proeftijdbeding opgezegd worden. Toch zal de kantonrechter in deze het verzoek om een vergoeding honoreren op grond van slecht werkgeverschap.

De werkgever heeft de baan toegezegd, heeft doorgegeven, dat zij haar andere baan op kon zeggen, afgesproken was zelfs, dat zij eerder zou beginnen en heeft haar aangemeld bij de salarisadministratie. Gelet op al deze feiten mocht de werkneemster er gerechtvaardigd op vertrouwen dat zij zou beginnen in haar nieuwe baan. De werkgever had grote steken laten vallen, waardoor hij jegens de werkneemster schadeplichtig was geworden.

Deze werkgever had er goed aan gedaan om voorafgaand aan het besluit arbeidsrechtskundig advies in te winnen. Dat had hem veel leed en geld kunnen besparen.

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.