Navigatie

 

Slapende dienstverbanden worden wakker geschud

Op 10 juli 2018 heeft de Eerste Kamer de Wet compensatie transitievergoeding aangenomen. Dit is goed nieuws voor werkgevers en werknemers, want met deze wet is het voor werkgevers vanaf 1 april 2020 mogelijk om een compensatie te krijgen voor de transitievergoeding bij een ontslag na langdurige ziekte.

Nu gebeurt het nog regelmatig dat na een lange tijd van ziekte er een slapend dienstverband ontstaat, omdat de werkgever niet bereid is het dienstverband te beëindigen ter voorkoming van het betalen van de transitievergoeding. Veelal is zo’n werkgever van mening al genoeg betaald te hebben door twee jaar het loon door te betalen bij ziekte. Gevolg van het in stand laten van zo’n arbeidsovereenkomst kan wel zijn, dat na verloop zo’n werknemer zich weer meldt en stelt in staat te zijn tot eigen of aangepast werk.

Deze compensatie kan vanaf 1 april 2020 aangevraagd worden. Dat kan met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Hiermee hoopt de wetgever het aantal slapende dienstverbanden terug te dringen. De aanvraag van deze compensatie moet in de regel binnen 6 maanden na betaling gebeuren. Voor de gevallen van voor 1 april 2020 geldt dat de aanvragen voor 1 oktober 2020 gedaan dienen te worden.

Aan deze regeling zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet de werknemer twee jaar ziek zijn geweest, mag de compensatie niet hoger zijn dan de hoogte van de transitievergoeding op het moment dat de loondoorbetalingsplicht eindigt en mag de compensatie niet meer zijn dan het totale tijdens ziekte betaalde loon aan de werknemer.

Daarnaast dienen bij de aanvraag de volgende gegevens verstrekt te worden:

–          De arbeidsovereenkomst;

–          Documenten waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens langdurige ziekte;

–          Mocht de arbeidsovereenkomst opgezegd zijn zonder toestemming van het UWV dan is er een verklaring van de werkgever nodig waaruit blijkt dat de werknemer ziek was op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigde, hoelang de ziekteperiode heeft geduurd  en de naam van de bedrijfsarts;

–          Alle loonstroken waarop staat welk loon tijdens ziekte is betaald;

–          De gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen en een bewijs van betaling van deze vergoeding;

Wilt u zich als werkgever vast voorbereiden op deze nieuwe regelgeving, heeft u vragen over dit onderwerp of heeft u een slapend dienstverband dat u wilt beëindigen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hanneke van Haarlem

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.