Navigatie

 

Werktijdverkorting; welke gevolgen heeft het Coronavirus?

Normaliter kan geen gedeeltelijke ontslagvergunning worden verleend door het UWV. Er zijn evenwel situaties, waarbij het wegvallen van het werk overmacht is en niet tot het ondernemersrisico behoort te komen, zoals de uitbraak van het coronavirus.

Duur van de korting

In dat geval kan werktijdverkorting aangevraagd worden, die dan geldt voor 6 weken met verlenging tot maximaal 24 weken. Het moet gaan om tenminste 20% minder werk. Deze mogelijkheid bestaat niet voor oproepkrachten met een 0-urencontract of uitzendkrachten.

Aanvragen

Zo’n ontheffing kan alleen digitaal aangevraagd worden bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als het Ministerie zo’n vergunning heeft verleend, moet de werkgever dat melden bij het UWV via het formulier ‘Melding werktijdverkorting’.

Gevolgen

Voor de werknemer geldt, dat hij gedurende een periode van 6 weken geen sollicitatieverplichting heeft. Die verplichting ontstaat wel bij verlenging van de periode van werktijdverkorting.

De hoogte van de WW-uitkering bedraagt 70% van de niet-gewerkte uren. Een aanvraag voor een WW-uitkering vindt pas plaats binnen één week na de vergunningsperiode. Het komt er dus op neer, dat de werkgever het volledige loon blijft doorbetalen en dat daarvoor later gecompenseerd wordt.

Deze regeling kan niet toegepast worden voor de zieke werknemer.

Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u een beroep op mij doen.

 

Mr J. (Hanneke) van Haarlem

Advocaat Arbeidsrecht

TAGS

Ontvang onze gratis juridische tips
Van Zinnicq Bergmann advocaten publiceert regelmatig een gratis e-mail-nieuwsbrief met daarin juridische tips. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je nu in!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.